האם מותר לנהוג אחרי שתיית אלכוהול?

19 באפריל 2015 ביטוח נסיעות

שתיית אלכוהול היא נפוצה מאד בעולם המערבי ובישראל בפרט, והשפעתו על המוח היא קריטית, כאשר כושר הנהיגה עשוי להיפגע בשעות שלאחר השתייה. מידת ההשפעה אמנם משתנה מאדם לאדם, ובשל כך קשה לכמת במדויק את הנזקים העשויים להיגרם בנהיגה אצל כל אחד, אך עם זאת נקבעו בחוק תקנות מדויקות החלות על כלל האוכלוסיה בנוגע לנהיגה לאחר שתיית אלכוהול (בחלוקה לפי סוגי נהגים, כפי שיוסבר מיד), וזאת בכדי להימנע ממצב של נהיגה בשכרות, המביא לסכנת חיים.

נהיגה בשכרות – כמה מותר לשתות לפני נהיגה?

התשובה לשאלה "כמה אפשר לשתות" היא כאמור מורכבת, מכיוון שמשתנים כמו מינו של השותה, משקלו והשאלה האם אכל לפני השתייה הינם משמעותיים לקביעת רמת ההשפעה על הגוף. החוק לגבי נהיגה תחת השפעת אלכוהול אוסר על ריכוז של 50 מ"ג אלכוהול ב- 100 מ"ל, כלומר 240 מק"ג של אלכוהול הנמצאים בבדיקת הינשוף. בהערכה גסה ניתן להגיד כי מדובר בכמות של שליש ליטר בירה, או כוסית אחת של משקה אלכוהולי בריכוז גבוה (וודקה, ערק וכו'). חשוב להבהיר כי מידות אלה אינן נכונות לכולם, ובכל מקרה יש להימנע ככל האפשר משתייה לפני נהיגה.

נהגים צעירים

בקרב נהגים צעירים, חדשים ומקצועיים החוק האוסר על נהיגה בשכרות הוא חמור מאד, וריכוז האלכוהול האסור במקרים אלה הוא 10 מ"ג על כל 100 מ"ל של דם, כלומר כמות אלכוהול כמעט אפסית. עבור נהגים כאלה רצוי מאד שלא לשתות אלכוהול כלל, כיוון שהסיכוי לריכוז גבוה של אלכוהול בדם לאחר כל שתיה, הוא גבוה מאד. הסיבה לתקנה מחמירה זו היא ברורה: נהגים חדשים וצעירים אינם מנוסים דיים בנהיגה, ואילו נהגים מקצועיים מבלים שעות רבות בנהיגה, וזו עשויה להביא לעייפות מוגברת – שני פרמטרים המגבירים באופן משמעותי את הסיכוי למעורבות בתאונות דרכים.

אז לנהוג או לא לנהוג?

מבחינה חוקית, עבור נהגים שאינם צעירים, חדשים או מקצועיים אמנם מותר לשתות לאחר שתיית אלכוהול, אך בכמות קטנה. אם אתם מתכננים לצאת לאירוע וחשוב לכם ליהנות בו ומהאווירה באמצעות שתייה – תוכלו כמובן לעשות זאת, אך מומלץ מאד למצוא אדם אחר שינהג במקומכם. זכרו כי ברגע בו אתם נכנסים למכונית אינכם היחידים שמסתכנים, אלא גם היושבים ברכבים שלצדכם ומולכם. גלו אחריות וחשבו מראש על כמות האלכוהול שברצונכם לשתות כמו גם על שינויים אפשריים התלויים באווירה שתשרור באירוע, ובהתאם לכך החליטו האם לנהוג ברכב או לא.

באחריותו המלאה של המשתמש לבצע בדיקות והשוואות נוספות ולקבל יעוץ מקצועי מתאים, במידת הצורך.מוסכם בזאת, כי ביחס למבצעים ו/או פרסומים עסקיים ככל שיהיו, אין באמור בהם משום יעוץ ו/או המלצה ו/או מתן חוות דעת.