טיפול בחולי אלצהיימר במרכז שיקומי
כאשר האוכלוסייה בעולם המערבי הולכת ומזדקנת, התחזית היא כי בשנת 2030, 20% מבני גיל 65 יחלו בדמנציה או באלצהיימר.
כיוון שהתסמינים הראשונים למחלות אלה הם: דיכאון, עצבנות, בלבול ושכחה –מבוגרים רבים מניחים בטעות שהעובדה שלא הצליחו לזכור משהו או להתרכז במשהו, היא חלק בלתי נמנע מתהליך ההזדקנות. הם לא מעיזים לחשובשאולי לקוחס וחלילה באלצהיימר. מחשבה מפחידה למדי.
ולאחרשאדם אכן אובחן כחולה באלצהיימר, האם למשפחה אין ברירה אלא לאשפז את יקירם שנפגע מאלצהיימר באחד מאותם בתי אבות סיעודיים?
התשובה לשאלה זו אינה פשוטה. כיוון שהדמנציה והאלצהיימר מלווים בתופעות התנהגותיות לא פשוטות הן מקשות על המשך החיים במסגרת הבית.
התופעות ההתנהגותיות הנפוצות בקרב חולי דמנציה ואלצהיימר:
התנהגות לא הולמת ומביכה בציבור, התפרצויות זעם קשות וכעס בלתי ניתן לכיבוש, התמודדות עם הזיות ועם מחשבות שווא והתמודדות עם התקפים של חרדה, אי שליטה על הסוגרים, אבדן המודעות המרחבית שגורמת לשוטטות ולהליכה לאיבוד מחוץ לבית, התמודדות עם פעולות שגרתיות כמו אוכל, מקלחת או שינה.
איך אפשר לצפות שבן הזוג הבריא או בני המשפחה האחרים יתמודדו יום יום עם אתגרים שכאלה? ובכן, בישראל מנסים לתת פתרון שישלב המשך השהייה בבית עם טיפול מקצועי.
בארץ מופעל היום מרכז שיקום לחולי דמנציה ואלצהיימר שמעניק שירות ייחודי שמאפשר טיפול ביתי באנשים חולי אלצהיימר או תשושי נפש. את השירות מעניקה באופן בלעדי חברת Manpower Care.
מרכז שיקום למען חולי אלצהיימר
הרציונל של מרכז השיקום: כיוון שלחולים בדמנציה או באלצהיימר יש מאפיינים ייחודיים ביותר, הטיפול באנשים אלה שממשיכים להתגורר בביתם, מצריך מקצועיות וידע על המחלה כולל: השינויים שחלים באישיותו של החולה,ההתמודדות עם הירידה ביכולת הקוגניטיבית שלו, התסמינים שמאפיינים תופעה זו, והאתגרים שהמחלה מעמידה, בעיקר בפני בני משפחתו של המטופל, אך גם בפני הצוות המטפל.
ואכן, הטיפול הביתי שניתן לחולי אלצהיימר במסגרת מרכז שיקום נעשה על ידי מטפלים מקצועיים ומנוסים. אנשים שעברו הכשרה ייעודית לתחום הטיפול בחולי דמנציה ואלצהיימר,שכוללת, בין היתר, שני היבטים עיקריים:
– רכישת ידע ויצירת היכרות מעמיקה עם המאפיינים של מחלת הדמנציה והאלצהיימר.
– רכישת כלים שמתאימים באופן מיוחד להתמודדות יומיומית עם צרכי חולים אלה.
כיוון שבאלצהיימר התנהגות החולה משתנה עם הזמן, גם המטפלים, שצריכים להתמודד עם שינויים אלה, חייבים להיות בעלי יכולת להתאים כל הזמן את הטיפול לשינויי ההתנהגות.
תהליך הליווי הטיפולי
כאמור, השירותים של מרכז השיקום מיועדים לטיפול ביתי. שירות זה כולל ייעוץ לבני המשפחה והכוונתם לגופים שמאבחנים ומטפלים במחלה.
מרכז השירות מקצה לכל אחד מהחולים מטפלת שמתאימה לו.אשת מקצוע שמתמחה בטיפול באנשים עם דמנציה או אלצהיימר. תהליך ההסתגלות של חולה אלצהיימר לאדם חדש שנכנס פתאוםלחייו אינו קל ודורש ליווי מקצועי ורגיש.
לפני כניסת המטפלת לבית מתקיימת הערכה מקיפה על כל שגרת חייו של החולה, על מצבו ועל הסביבה שבה הוא חי. הכניסה של המטפלת לביתו של החולה נעשית באופן מובנה והדרגתי כאשר בתחילת התהליך בן משפחה קרוב מלווה את המטפלת. זאת, עד שמגיע השלב שבו המטופל מקבל את המטפלת כחלק אינטגראלימהסביבה שלו,כך שהיא יכולה להתחיל לטפל בחולה ללא ליווי.
מרכז שיקום לחולי אלצהיימר דואג גם לתמיכה במשפחה של החולה. המשפחה עוברת טלטלות לא פשוטות בחיי היומיום ובאירועים חריגים קשים שקשורים להתנהגות מורכבת של המטופל. לכן, תמיכה זו חשובה לעין ערוך ומאפשרת לבני המשפחה לשמור על שפיות בהתמודדות הקשה עם המצב ולחוש שאינם בודדים במערכה.
שימוש טיפולי בידע עדכני
בעקבות מחקרים שונים שעסקו במחלת הדמנציה והאלצהיימר, פותחה ערכה חדשנית של פעילויות שמטרתה לעזור לשמר את היכולות והמיומנויות של המטופלים. בערכה זו משתמשים המטפלים במסגרת כל מרכזי השיקום בארץ.
הערכה מותאמת לרמות התפקוד השונות של המטופלים והיא מאפשרת להתייחס לצרכים של המטופל באופן אינדיבידואלי. כלומר, ההתייחסות לוקחת בחשבון את תחומי העניין של החולה בהווה ובעבר ומעודדת אותו לפעול בתחומים אלה. בתהליך הפעלת הערכה, המטפל – תוך ניסיון לשיתוף פעולה עם המטופל– מנסה לאתר את היכולות שלו, להתמקד בהן ולתרגל אותן.
נמצא כי שימוש בערכה זו משפרת מאד את איכות החיים של החולה בביתו ויוצרת בחייו עניין וסיפוק.
ביטוח בריאות לגיל הזהב
ביטוחי בריאות בגיל הזהב מבטיחים למבוטח קבלת טיפול מסור ומקצועי גם במצבים בהם נדרש טיפול רפואי שאינו כלול במסגרת סל הבריאות, מבלי שהקשיש יידרש לשלם עבורו ממיטב כספו.
בישראל קיים חוק זכאות החל על כל תושבי המדינה לביטוח בריאות (לפי חוק הבריאות הממלכתי משנת 1994), כאשר קופות החולים הן אלו שמעניקות את שירותי הבריאות למבוטחים, כפי שנקבעו בסל הבריאות. ביטוח הבריאות המוענק על ידי המדינה הוא בסיסי ביותר ולרב אינו מכסה את כלל הצרכים הבריאותיים של אנשים בגיל זה, כמו למשל ימי אשפוז מעבר לנוהל במסגרת של בית אבות סיעודי. גם אם אתם מתגוררים בבית דיור מוגן יוקרתי ומממנים מכיסכם דיור זה, מומלץ לשקול רכישת ביטוח בריאות מיוחד לבני גיל הזהב.
חברות ביטוח וקופות חולים מציעות לגיל הזהב ביטוחים משלימים ופוליסות המוסיפות כיסויים רפואיים בנוסף על הביטוח הבסיסי. אלו אמורות לכסות תרופות ואשפוזים אשר אינם כלולים בביטוח הבריאות הרגיל.
פנסיה